Hem » Information » Bra att veta

Bra att veta

Det finns mycket bra att veta innan du ger dig av till utlandet. I Budapest kan man ha med sig följande information i bakhuvudet. När du anländer till flygplatsen befinner man sig 16 kilometer ifrån stadskärnan. Med fast pris kan du ta dig till hotellet med minibusservicen som flygplatsen tillhandahåller. En taxi kostar någonstans mellan 5000 och 8000 forint, d.v.s. 200 till 320 svenska kronor. Det billigaste alternativet är att ta buss 93 till tunnelbanestationen Köbánya-Kispest för att sedan transportera sig till de centrala delarna av staden därifrån.

Efter att du kommit på plats är det dags att utforska staden. De kommunala förbindelserna är väl fungerande och ett turistkort kan då vara smidigt att införskaffa. Detta gäller tre dagar och du kan utnyttja det på tunnelbanan, spårvagnen och bussen till en kostnad på 2700 forint. Vill man vara väl förberedd inför utforskandet kan man även köpa ett Budapestkort som innebär inträde till runt 60 museum, rabatt på sightseeing, bad m.m. Två- och tredagarskort kostar då 6500 respektive 8000 forint.

När du ska transportera sig med taxi är det alltid bra om restaurangen eller hotellet ringer taxin. Att stoppa en bil på gatan kan leda till högre taxa än resan borde kosta. En gul registreringsskylt innebär att taxin är licensierad och exempel på pålitliga taxibolag är Rádió Taxi och det engelskspråkiga taxibolaget City Taxi.

Ungerns landsnummer är +36, riktnumret är 1 i Budapest. Larmnumret är 112 precis som hemma och vill man komma till en engelsktalande direkt kan man ringa +36 1 4388080. Går vi över till tekniska tillbehör så är det 220 V och 50 Hz som gäller.

Avslutningsvis kan det vara bra att ha koll på var man kan få tag på turistinformation. Turistbyrån är belägen på Marcius 15, tér 7. Andra informationskontor återfinns på flygplatsen, Liszt Ferenc tér, tågstationen Nyugati, i slottet Buda och Déak-torget.