Hem » Information » Fakta om Budapest

Fakta om Budapest

På två timmar når man Ungern med flyg där vi hittar huvudstaden Budapest. Landet ligger mitt i Europa och med sina 93 030 km2 är det betydligt mindre än Sverige som sträcker ut sig på en yta av 449 964 km2. Trots detta uppnår Ungern en befolkning på omkring 10 miljoner varav strax under 2 miljoner av dem bor i Budapest. Vid ankomst till staden behöver man inte ställa om klockan och kan även ta del av temperaturer en bit över svensk standard. Vår och höst erbjuder temperaturer kring 15-20 grader, sommaren runt 25-30 grader och till vintern trillar termometern ner till ett par plusgrader.

Språket man kommer höra är ungerska som tillsammans med finska, estniska och samiska utgör den finsk-ugriska språkfamiljen. Den övergripande religionen är katolicism. Nationaldagsfirande sker den 20:e augusti och den dagen vajar den ungerska flaggan på topp vars röda fält står för styrka, det vita för trofasthet och det gröna för hopp. När man besöker staden kan man passa på att äta den traditionella maträtten guljyasleves, på svenska kallad ungersk gulasch. Den ungerska maten är kryddstark och väldigt god och vad passar bättre tillsammans med deras utsökta bakverk än dessertvinet, kungarnas vin, Tokaji Aszú. Valutan som används är Forint (HUF) och deras öre motsvaras av Filler, dvs. 1 Forint = 100 Filler. I förhållande till svenska kronor är 1000 Forint värt runt 40 svenska kronor.

Staden är sliten, krigen från förr gör sig påminda, men den är vacker och sevärd. Huvudstaden förenas av en mängd broar och utgörs av de två stadshalvorna Buda och Pest som vi hittar till väster respektive öster om den majestätiska floden Donau. Pest representerar stadens kommersiella och kulturella centrum medan Buda är av mer historisk karaktär och man kan där beskåda slottshöjden med det kungliga slottet. Staden är känd för sina badhus vars vatten kommer från varma källor. Det var romarna som byggde de första badhusen vi idag finner i ruiner. Staden präglas av en turkisk badhustradition som grundar sig i den 150-åriga tidsepok då Budapest tillhörde det Osmanska riket även slarvigt benämnt som det Turkiska riket. På Pestsidan intill stadsparken, Városliget, finner vi Széchenyi som är Europas största badhus. I floden Donau kan man besöka ön Margitsziget vars stora park innehåller flera varma svavelkällor. Den badsugna borde även överväga ett besök vid Gellertbadet vid sluttningen till det vackra Gellertberget på vars topp man för övrigt finner frihetsstatyn. En staty som symboliserar godhetens seger över det onda. Låt denna fakta och kuriosa vara en inspirationskälla till att besöka denna europeiska storstad.