Hem » Information » Kommunikationer

Kommunikationer

I Budapest är det kommunalt transportnät som gäller. I den hårt trafikerade stadskärnan ska du undvika bil. Bilen lämpar sig däremot bra om du ska på utflykt utanför staden, där finns en rad hyrbilsfirmor varav de flesta är representerade vid flygplatsen. Just flygplatsen är den enda flygplatsen i Budapest och heter Ferihegy (Budapest) International Airport. Den ligger 1,6 mil ifrån stadskärnan och med lokala bussar, tunnelbana, taxi eller förbokad transferbuss kan man smidigt ta sig till de centrala delarna av Budapest.

Det finns tre centralstationer i Budapest, den västra Nyugati, den östra Keleti och den södra Déli. Dessa centralstationer utgör också stationer till tunnelbanan och det är därför lätt att kombinera internationella och nationella tågtransporter. Det kommer dagligen mängder med tåg från andra delar av Europa.

Väl i de centrala delarna är det som sagt kommunala transportmedel som är att föredra. Det är väl utvecklat, billigt och effektivt. Det kommunala transportnätet heter BKV och består av buss, tunnelbana och spårvagnar. Det faktum att du i stort sätt hittar en station var 400:e meter tyder på att transportnätet är väl utvecklat över hela staden. Det är med andra ord lätt att ta sig runt i Budapest. Pestsidan flyter på smidigt med en heltäckande tunnelbana. Det är dessutom ett anrikt tunnelbanesystem, endast London byggde sin tunnelbana före Budapest på den europeiska kontinenten. Hela dagen kan man ta sig fram med tunnelbanans tre linjer och vid rusningstid kan avgångarna vara så frekventa som varannan minut. Spårvagn och tunnelbanan rullar på fram till ett på natten och då tar nattbussarna vid vilket gör att det finns transportmöjligheter dygnet runt.

Något du dock måste tänka på är att det inte finns möjlighet att betala resan på färdmedlet utan det är förköpta biljetter som gäller. Du bör vara noga med detta för att undvika straffavgift. Biljetterna finns att köpa vid tunnelbane- och spårvagnsstationer och även ställen som tobaksaffärer. Du kan välja att köpa en enkel biljett, dagsbiljett, tredagarsbiljett eller ett veckokort beroende på i vilken utsträckning du har tänkt att utnyttja det kommunala transportnätet.

Du kan också transportera sig med båt längs Donau men detta transportmedel är inte särskilt effektivt utan bör snarare ses som en trevlig utflykt. Taxi är prisvärt och avslutningsvis kommer du en bit på vägen genom att promenera i denna vackra huvudstad.