Hem » Information » Stadsdelar

Stadsdelar

Nio broar sammanbinder de två mest påtagliga stadsdelarna i Budapest. Den mäktiga floden Donau delar på dessa två delar Buda och Pest, som för övrigt likt parisiskt mönster är indelade i distrikt. Staden har 23 distrikt där Slottshöjden på Budasidan utgör det första. Budasidan är den mindre av de två sidorna, det är kuperat och blickar ut över floden och resten av staden. UNESCO har hela området på sin världsarvslista och inte så konstigt då dessa charmiga och vackra byggnader verkligen fångar ens intresse. Det kungliga slottet ett vanligt riktmärke förknippat med Buda.

Óbuda, som var en av de tre städer som slogs samman till dagens Budapest, är den äldsta delen av Buda. Centrum utgörs av det stora torget Fotér. En intressant arkeologisk fyndplats finner du norr om Óbuda. Platsen heter Aquincum och är en dåtida romersk stad. Det var på sin tid regionens huvudstad, anledningen till detta var mycket på grund av tillgången till varma källor som romarna med sin badhustradition kunde utnyttja.

Pest är alltså den del som utgör den största delen av staden. Här återfinns pulsen, butikerna och den mesta kommersen. Den kännetecknas av stora kvarter och ringleder, likt Paris, och dessa kallas boulevarder. Den största boulevarden är Nagykörút som tar formen av en halvmåne mellan broarna Margareta och Petöfi. Invånarna själva anser shopping på denna gata som den bästa i Budapest. Andrássyavenyn är ett annat namn att lägga på minnet, det nämligen stadens största paradgata. Bred och mäktig rör den sig förbi både operahuset, museet House of Terror och i en av ändarna hittar du Hjältarnas torg.

Innerstaden var under medeltiden Pest, då resten av dagens Pest utgjordes av landsbygd. Vörösmartytorget livfulla stämning är utgångspunkt för stadens mest exklusiva gata Váci utca. Basilikan, synagogan och den enorma saluhallen går även att fina i stadsdelen. Slutligen kan Donaustranden nämnas. En stadsdel med höga hus och kontor som blickar ut över broarna och Buda.