Hem » Nöjen » Gellert

Gellert

Gellert är ett badhus som också bedriver en fantastisk spaanläggning. Varje dag får staden ett tillskott på hela 70 miljoner liter av det 21-78 gradiga källvattnet. Vattnet kommer från hela 118 naturliga varma källor som finns i staden. Detta gör Budapest till den enda stora stad i världen som omges av dessa mängder av hälsofrämjande vatten.

Gellertbadhus och -hotell byggdes redan år 1918 och är idag den mest populära bad- och spaanläggningen i Budapest, även bland ungrarna själva. Ordet spa är latin och står för salus per aqua, vilket betyder hälsa genom vatten. Som nämnts tidigare har staden gott om varmt hälsofrämjande vatten och det är därför inte konstigt att staden redan år 1934 fick pris för att vara den främsta spa-staden. Just Gellert har även varit hem för balneologiska kongresser. Denna forskargrupp, som fokuserar på det terapeutiska värdet av vatten, hade sin allra första kongress i denna anläggning år 1937.

Gellert ligger centralt längs med floden Donau och mittemot frihetsbron på Budasidan. Detta badhus kan i Budapest närmast liknas vid en institution och det är en plats där modern teknik blandas med ett rikt historiskt arv.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.