Hem » Nöjen » Stadsoperan

Stadsoperan

Operan fyller under år 2009 hela 125 år och är med sin arkitektur ett vackert inslag i centrala Pest. Miklos Ybl var en stor ungersk arkitekt under 1800-talet och det var hans ritningar som ledde fram till byggnadens utformning år 1875-1884. Bygget, med dess renässansstil, finansierades av staden Budapest och även av kejsare Franz-Joseph av Österrike-Ungern.

Framför operan finner man statyer av två kända herrar. Den första är Ferenc Erkel som är upphovsmannen till både den ungerska nationalsången och operans invigningskonsert som ägde rum 1884. Den andra herren är Ferenc Liszt som är Ungerns mest välkända kompositör.

Operan är, med sina 1261 platser, inte särkilt stor. Däremot är dess akustik något alldeles extra. Publiken betraktar scenen formerade likt en hästsko, en utformning som internationella ingenjörer bidrog till runt år 1970. Akustiken som skapas utifrån dessa förutsättningar har placerat Stadsoperan på tredje plats bland operahusen i hela Europa. Det är en mäktig placering med tanke på att operahusen som ligger före är La Scala i Milano och Paris operahus.

Operan, som också är hem åt Ungerns nationella balett, är något för de personer som älskar musik. På stadsoperan bjuds du på högklassig underhållning året om med konserter från hela världen. Så vid besöket i Budapest bör du ta chansen att uppleva ett av världens bästa operahus.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.