Hem » Sevärdheter » Gellértberget

Gellértberget

Berget som blickar ut över både Buda och Pest är ett trevligt och annorlunda utflyktsmål. Under dagen kan du se ut över huvudstaden med den mäktiga floden Donau i blickfånget och hur denna forsar fram mellan de två stadshalvorna. Du kan också beundra alla vackra byggnader och om du tar dig upp på Gellértberget på kvällen möts du av en istället upplyst stad som är mysig och behaglig att vila ögonen på.

Citadellen, som habsburgarna byggde år 1851, är en populär sevärdhet på berget. Habsburgarna var en kejserlig ätt som under tusentals år kom att dominera större delen av nuvarande Österrike. Under deras storhetstid var just Ungern en del av deras mäktiga rike, vilket kom att bli ett av världens största genom historien.

Du kan också kika på en rad statyer. Dessa statyer, varav en del har flyttats till statyparken, restes på begäran av kommunisterna efter att de besegrat tyskarna i kriget. De ville ha ära och berömmelse eftersom de gett landet fred. I deras namn kunde man där efter skåda en kvinna som håller en palmgren. Denna staty är benämnd Frihetsstatyn och efter kommunisternas fall kan man numera ta del av en ny inskription som lyder: ”Till minne av alla dem som offrade sina liv för självständigheten och friheten och välgång för Ungern”.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.