Hem » Sevärdheter » Hjältarnas torg

Hjältarnas torg

Hösök Tere, som Hjältarnas torg heter på ungerska, är ett större torg i centrala Budapest. Det är en fantastisk sevärdhet som du når fram till i slutet av Andrássyboulevarden. Pampiga palats, varav många idag fungerar som ambassader, reser sig höga längs den avslutande delen av boulevarden innan du slutligen når Hjältarnas torg. Platsen är en av de mest populära och mest besökta i Budapest.

Torget stod klart inför världsutställningen 1896, tusen år efter magyarernas (ungrarnas) ankomst. På Hjältarnas torg finner man det monument platsen främst är förknippad med nämligen Millenniummonumentet. Monumentets förgrund består av de sju magyariska stamhövdingar som grundade Ungern på 800-talet. Dessa män följs av en 36 meter hög kolon som kröns av ärkeängeln Gabriel. Det är denna ängel som sägs ha uppenbarat sig för kung István och förespråkat antagandet av Kristendomen. Bakom den finner du slutligen porträtteringar av 14 personer, bestående av kungar, frihetshjältar och politiker, som gjort avtryck i ungersk historia.

Vid ena sidan av torget ligger ett konstmuseum där man kan ta del av utländska konstverk, målningar och skulpturer vars upphovsmän är från Egypten, Grekland, Spanien, Italien och Tyskland. Mitt emot kan man besöka konsthallen som är den största utställningshallen av nutida konst i Ungern. Bakom torget kan du besöka stadsparken där du kan hitta en väg uppkallad efter Olof Palme och gå på zoo, cirkus och badhus.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.