Hem » Sevärdheter » Kedjebron

Kedjebron

År 1849 stod Széchenyi lánchíd, Kedjebron, klar. Bron är i och med detta den äldsta förbindelsen över Donau. Mannen som kämpade för att göra detta möjligt var en dåtida politiker som arbetade för att skapa ett modernt Ungern. Hans namn var Istvan Széchenyi och han tillhörde en av de ledande familjerna i landet.

Efter att han tjänat armén i kriget mot Napoleon så gav sig denna utvecklingskämpe ut för att resa i Europa. Industrialiseringen som ägde rum i Storbritannien gjorde stort intryck på Széchenyi och en liknande utveckling ville han se i Ungern. Historien slutar dock med att han tar livet av sig år 1860 efter att ha deltagit i revolutionen 1848. Han var då ansvarig för transport och sociala frågor, han såg det som sin chans att driva igenom sina visioner. Men revolutionen slogs tillbaka vilket efterföljdes av dels en svår depression och slutligen en konspirationsanklagelse mot Széchenyi ,som då tog sitt liv.

Själva bron konstruerades av en engelsman vid namn William Tierney Clark och en skotte vid namn Adam Clark ledde brobygget. Efter Kedjebrons uppkomst har den, med sina två skyddande lejon, kommit att bli en viktig symbol för sammanslutningen av städerna Pest, Buda och Óbuda. Sammanslutningen förverkligades för övrigt år 1872.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.