Hem » Sevärdheter » Mattiaskyrkan

Mattiaskyrkan

Denna kyrka är en mäktig upplevelse. Den reser sig hög uppe på slottsområdet på Budasidan. Det utsmyckade tornet och färgrika keramiktaket gör denna kyrka till något alldeles extra och du kan även beskåda denna pärla från Pestsidan. Det egentliga namnet är ”vår frus kyrka” men kung Matyás blev istället den som kom att ge namn åt kyrkan i och med att hans båda äktenskapsceremonier ägde rum i här.

Redan år 1015 kunde vi hitta Mattiaskyrkan på dess nuvarande plats. Men denna kyrka har en lång historia är idag långt ifrån den kyrka den var år 1015. På mitten av 1300-talet byggdes kyrkan om i gotisk stil och en desto mörkare period är under den turkiska invasionen på 1500-talet då kyrkan fick en helomvandling och blev stadens centrala moské. Men så kom ”Maria miraklet” år 1686, Buda stod återigen fri och samma dag som detta hände trädde en igenmurad madonnastaty fram, ur en av kyrkans kollapsade väggar, på grund av trycket från en kanonsalva. Staden var inte lägre under turkisk ockupation och Maria kom att symboliserade detta.

Idag är denna historiskt präglade kyrka ännu aktiv. Det förekommer såväl mässor som konserter innanför portarna. Det finns också ett museum att besöka där du kan se en rad intressanta föremål, bland annat från kröningen av kung S:t Stefan. Just föremålet krona har ett symboliskt värde i Ungern och tar man fram en 1000-forintsedel ur plånboken så kan man se en krona avbildad på sedeln. Att besöka denna kyrka kostar runt 30 kronor för en vuxen.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.