Hem » Sevärdheter » S:t Stefan Basilikan

S:t Stefan Basilikan

Denna kyrka är den största och vackraste i hela Budapest. Den är även en av de största i hela världen. S:t Stefan basilikan, eller som en ungrare sagt Szent István Bazilika, påbörjades 1851 till ära av Ungerns första kristne kung, Kung István. Byggnaden stod klar år 1905.

Detta långtgående bygge gör att vi idag kan skåda en fantastisk fasad med otroliga utsmyckningar. Det är enorma statyer och intressant arkitektur som pryder kyrkans yttre. Kyrkan som är belägen på Pestsidan erbjuder även en upplevelse på insidan. Där kan man uppleva vacker konst och fascineras av kyrkans storlek. Andra världskriget gick hårt åt kyrkan och det vi ser är delvis resultatet av en omfattande renovering. Det finns, bortsett från fasader och konst, också en möjlighet till en tripp bakåt i tiden. I ett av kapellen, den heliga högerhandens kapell, kan du nämligen få en skymt av denna heliga ungerska kung. Eller rättare sagt kan du beskåda hans hand som befinner sig i kapellet i mumifierad form.

Denna kyrka är en enorm turistattraktion, något som inte är några problem för en kyrka som har kapacitet att rymma upp till 8000 människor. Det är den tredje högsta byggnaden i Budapest med sina 96 meter och den har en underbar utsikt över huvudstaden.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.