Hem » Sevärdheter » Synagogan

Synagogan

I Budapest hittar du den största synagogan i Europa. Med inspiration från synagogor i Nordafrika och Spanien påbörjades bygget 1854 och färdigställdes år 1859. Synagogan är praktfull och kan rymma upp till 3000 personer. Det är en intressant sevärdhet som återfinns i det sjunde distriktet i Budapest, även kallat det judiska gettot.

Apropå det judiska gettot så har platsen vid och runt synagogan en lång historia att berätta. Budapest har haft och har fortfarande en stor judisk befolkning. De första judarna anlände runt år 1250 till delarna Buda och Óbuda. De gavs rätten att utöva sin religion av kung Béla IV. Under 1800-talet anlände en större koloni judar till ett begränsat område på Pestsidan. Denna del av befolkningen var väl integrerad i det ungerska samhället fram till år 1941 då den tyskallierade regimen stiftade antisemitiska lagar. Judar tvingades bära den gula davidsstjärnan och deras egendom konfiskerades.

Den ungerska regeringen störtades 1944 då tyskarna inte ansåg dem vara pålitliga. Förintelsens maskineri var i full gång och det skapades i och med den tyska ockupationen ett getto i Pest. Tusentals judar fördes från detta getto till koncentrationslägret i Auschwitz.

Synagogan är som sagt belägen i detta dåtida getto och du kan, på synagogans gård, skåda rester av den mur som omgav gettot. Intill synagogan kan du besöka kyrkogården där alla gravstenar är daterade med denna hemska period 1943-1944. Den historieintresserade kan också besöka synagogans museum om förintelsen och förintelsemonumentet som är rest till minne av 600 000 ungerska judar. Intill synagogan kan du också hitta ”Livets träd” och en minnesplatta som upprättats till personer som gjort en insats för att rädda judiska liv och där återfinns Raoul Wallenbergs namn högst upp. Det finns med andra ord mycket historia att se och uppleva vid denna extraordinära sevärdhet

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.