Hem » Sevärdheter » Vajdahunyad slottet

Vajdahunyad slottet

Vid detta gamla slott kan man andas historia. Det är en byggnad som, i mindre skala, byggdes för att efterliknar ett slott i Transsylvanien som också bär namnet Vajdahunyad. Men slottet Vajdahunyad i stort består av 21 fantastiska byggnationer och du kan skåda stilar som skiftar friskt mellan allt från romersk till gotisk och renässans till barock.

Slottet som vi hittar i Budapests stadspark byggdes mellan år 1896 och 1908. Upprinnelsen till detta över 100 år gamla slott är upphovsmannen Ignác Alpár. Det var från början byggt av kartong och trä för att visas upp på världsutställningen 1896. Populariteten var påtaglig och detta ledde fram till detta slott, byggt i sten, som vi idag kan skåda i stadsparken.

Är du och besöker slottet kan du även ta del av jordbruksmuseet som återfinns i byggnaden. Ett annat intressant sidospår är den staty du finner på slottsgården. Statyn porträtterar personen som kommit att bli känd som Anonymus. Det var den första författare som skrev de första historieböckerna som Ungerns historia. Namnet härstammar från att personen förblev anonym och den enda förklaring man får är att personen var kung Bélas anonyma notarie. Historieböckerna som upprättades var mestadels baserade på legender. Personer med en vidskeplig natur påstår att om du nuddar vid Anonymus penna så bringar det tur.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.