Hem » Shopping » Centralmarknaden

Centralmarknaden

Centralmarknaden skulle även kunna kallas saluhallarnas saluhall. Man hittar den vid det brofäste som leder över till Gellértbaden. Den är ritad av ungraren Samu Pecz 1896 och denna mäktiga och vackra matmarknad för med sin arkitektur tankarna till byggnader som Covent Garden i London och Les Halles i Paris. Nagyvásárcsarnok, som Centralmarknaden heter på ungerska, ligger på den livfulla Pestsidan och består av tre våningar och innefattar en yta på hela 10 000 m2. Med sitt otroliga utbud är det en fantastisk upplevelse för den som vill aktivera sina sinnen.

I den enorma stålkonstruktionen hittar man större delen av marknaden på markplanet. Det är som sagt ett stort bygge men samtidigt har Centralmarknaden en intim marknadskänsla. Här hittar man korvar, paprikor och vitlökar på rad men handlare slåss också om uppmärksamheten med delikatesser såsom gåslever, oplockade ankor, tupptestiklar, nyplockad svamp, grönsaker och givetvis tokajer. När det gäller paprikor bör man tänka på magen och inte köpa en alldeles för stark variant.

Detta är en centraleuropeisk pärla som renoverades inför 100-årsjubileet 1994. Vid sidan av all mat erbjuder denna saluhall också ett stort utbud viner från Ungerns alla 22 vindistrikt. Bortsett från tokajer så är ”tjurblodet från Eger”, dvs. röda Egri bikavér, populärt bland vinsugna turister.

Som sagt bjuds du, bortsett från markplanet, även på två våningar till. Från den nedre våningen kan man känna doften av nybakt bröd och den övre våningen kan bjuda på en kopp kaffe eller varför inte ta en paus och njuta av en tallrik gulaschsoppa.

Det är många som har koll på att denna juvel i Budapest är värt ett besök. Marknaden är med andra ord väldigt populär och trång, men det är väl så en marknad ska vara.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.