Hem » Shopping » Shopping i Budapest

Shopping i Budapest

Shoppingutbudet har ökat kraftigt i Budapest sedan 1990-talet. Tidigare låg man, som en del av östblocket, efter i de kommersiella trenderna. Idag är upplevelsen den motsatta då man i Budapest kan hitta allt man kan tänka sig och ofta till ett billigare pris än hemma i Sverige. På Kiralyút (Kungsgatan) och närliggande gator dyker det ständigt upp nya designbutiker. Som kund erbjuds du ständigt nya spännande märken.

De generella öppettiderna för en normal butik i Budapest är måndag-fredag kl. 10-18 och lördag kl. 10-13. Sedan finns naturligtvis större butiker och shoppingcentra med mer generösa öppettider. Det är inga problem att betala med kort i shoppingstråken. Men vid ett besök till en marknad eller mindre butik bör man vara beredd på att man behöver ha forinter i plånboken.

För den som är klädintresserad är det framförallt Vacigatan och Westend shoppingcenter som gäller. Vacigatan motsvarar den lite finare gatan i Budapest. Man kan förvänta dig ett brett utbud av allt från souvenirer, kläder, kosmetika och gourmetmat. Priset är lite högre än i andra delar av Budapest men fördelen är just utbudet, men även pulsen och närheten till alla trevliga serveringar. Westend är med sina 600 butiker det största shoppingcentrat i norra Europa. Där kan man bjudas på vattenfall, biografer, god ungersk glass och mycket mer.

Vill man istället shoppa loss i delikatessdiskar är det Saluhallen och lokala marknader såsom Lehéltermarkanden som gäller. Saluhallen är ett måste för den som vill packa ner några ungerska delikatesser i väskan innan hemresan. Lehéltermarkanden är en traditionell ungersk marknad i en modern förpackning. Precis som i Saluhallen kan du i denna, säreget nog båtliknande byggnad, ta del av paprikapulver, vitlökskräm, gourmetcharkuterier och ungersk salami. Langos och kycklingmackor är förslag på god ungersk snabbmat du också kan njuta av.

För den shoppingsugne turisten finns det med andra ord mycket att välja på i den ungerska huvudstaden.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.