Hem » Mat & Dryck » Ungersk Mat & Dryck

Ungersk Mat & Dryck

Det ungerska köket är betydligt mer än gulaschsoppa, paprika och kryddig salami. Möjligheten finns att smaka på allt från kryddiga kötträtter till langos och fruktsoppa. Det ungerska folket var från början nomader och hade därför ett behov av att ta tillvara på allt vad boskap och jord kunde erbjuda. Historiens gång har också bidragit med en rad kulturella möten med romare, slaver och turkar, något som ytterligare gjort det ungerska köket till vad det är idag.

Vanliga kryddor i det ungerska köket är givetvis paprikan som inte enbart kryddar maten utan även ger den en vacker färg. Vitlök är likaså en välanvänd smakförstärkare som ger den ungerska maten en mustig karaktär. Några andra favoriter i ungerska maträtter är dragon, mejram och persilja.

Går vi över till traditionella maträtter i Ungern hittar vi än mängd delikatesser. Recepten utgörs mestadels av fågel, kalvkött, fläsk eller fisk. Vi har den klassiska paprikas csirke, som är en gryta med kyckling, stark paprika, lök och vitlök. Kalvköttet kan utgöra en god borjupörkölt som är en mustig köttgryta tillagad med fett, lök och paprika. Sen har vi fläskköttet som man använder för att tillaga en sertésborda och fisken som är huvudingrediensen i den klassiska fisksoppan halásle. Till maten serveras ofta klimp som täcks med kryddig sky och även gräddfil för att balansera upp styrkan i maten med en viss syrlighet. Inlagd gurka är också ett vanligt inslag som svarar för denna syrlighet.

Ungern är också känt för sina bakverk med krämiga och exotiska fyllningar. Ett exotiskt exempel är bland annat kastanjepurén som man dränker i rom och serverar med en klick grädde.

Om vi nu går över till drycken är det framför allt tokajer som man tänker på, detta med tanke på att Ungern är den mest aktiva vinproducenten i Östeuropa. Tokajerviner är de välkända vita och söta dessertviner som sätter ungrarnas vinkunnighet på kartan. Mest känt är Aszú och Szomorodny varav den förstnämnda är sötast och den andra är mer torr. Sen har Ungern en hel del öl och man hittar ölmärken såsom Borsodi, Dreher och Soproni Aszole. Pálinka är det ungerska brännvinet som är väldigt smakrikt. Det finns många producenter och därmed varierande kvalité. Vanligtvis görs Pálinka på päron, äpple, körsbär, persika och plommon. Avslutningsvis är det värt att nämna likören Unicum. Det är minst sagt en besk traditionell dryck som inte kan rekommenderas för den goda smakens skull. Den är gjord på något man benämner som läkande växter och har genom historien just druckits för dess helande egenskaper. Det sägs att likören även ska vara bra för matsmältningen. Den nyfikne bör testa denna säregna likör.

Ett besök i Budapest är inte fulländat om du inte tar del av det ungerska köket och den ungerska drycken. Så låt texten få munnen att vattnas och se med spänning fram emot att öppna menyn vid nästa restaurangbesök i Budapest.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.