Hem » Sevärdheter » Parlamentet

Parlamentet

Med Londons House of Parliament som förebild byggdes denna gigantiska parlamentsbyggnad som med sin rikliga utsmyckning lätt förknippas med ett kungligt palats. Parlamentet drar en enorm uppmärksamhet till sig och bakom torn, skulpturer och takspiror döljer sig givetvis en historia. Det var arkitekten Imre Steindl som antog utmaning om att utforma denna byggnad i slutet av 1800-talet. Olyckligtvis avled Steindl 1902, 17 år efter att arbete drog igång och strax innan byggnaden stod klar.

Det är för övrigt världens tredje största parlamentsbyggnad efter Buenos Aires och Londons parlament. Det är en byggnad inspirerad av nygotik, nybarock och nyromersk stil. Den är hela 268 meter lång, 188 meter bred och med en högsta topp på 96 meter. Inte nog med det, denna mäktiga byggnad innehåller hela 691 rum och har trappor som tillsammans motsvarar 20 kilometer. Huvudtrappans åtta pelare är tillverkade av svensk granit som sägs vara en gåva av kung Oscar II. Byggnaden är sedan år 2000 också hem för Ungerns kronjuveler och då framför allt den heliga Stefankronan. Denna krona är tillverkad på 1100-talet bestående av guld och ädelstenar.

När flaggan är hissad är parlamentet samlat. Men det ges guidade turer i stort sett varje dag och oftast dessutom flera gånger om dagen. Så vill man beskåda detta stora bygge på insidan så finns det möjlighet till detta. Om man är EU-medlem kan man dessutom, vid uppvisande av pass, få en rundtur kostnadsfritt.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.